onsdag 29 maj 2013

Rida på Golden

Titel: Rida på Golden

Författare: Inger Frimansson

Antal sidor: 84 sidor:

Genre: Häst bok

Citat: `` Stort tack för hjälpen´´sa han. ``Knubbis blev rädd för något.Ett konstigt ljud.Vi blev lite rädda vi också.Om jag ska vara ärlig.´´``Åsnorna´´sa Frossan.´´Jaså,var det åsnorna?.´´Det var hemskt vad de lät.Inte underligt att Knubbis skenade iväg så där.Det gick så fort. Vi var inte beredda . Allting här är nytt både för oss och för henne. ``Knubbis ´´, Upprepade Frossan´´ Egentligen heter hon Golden Angel´´,sa mannen. Men den som ägde henne förut tyckte att hon var lite rund, så de kallade de för Knubbis. Men den som ägde henne förut tyckte att hon var lite rund.så de kallade de för Knubbis.´´

Huvudpersonen: Huvudpersonen heter Eufrosyne. Men hon kallas för Frossan. Hon är tio år. Hon har en blo bästis som heter Ingeborg. Men hon kallas för Bojan. Blodbästis betyder att man sticker sig själv i fingret med en nål och sen gnuggar man fingrarna mot varandra och blandar sitt blod med sin bästis blod. Frossan och Bojan har en egen klubb. Den heter Kona-klubben. Om man ska få vara med i den klubben så måste man ha ett konstigt namn. Det är därför den heter Kona-klubben. KO står för konstiga ock NA står för namn. Frossan älskar att rida och det gör Bojan med. Bojan har en egen häst som heter Golden Angel.

Miljö beskrivning: I stallet luktar det häst. Första gången Frossan är på ridskolan kände hon sitt hjärta bulta. Nära paddocken går det några åsnor och när de låter så skrämmer de slag på alla som är vid stallet. I stallet finns det några stolar och bord, där alla sitter spända och väntar på Sesanna, deras ridlärare som ska berätta vilken häst var och en ska ha. Frossan vill ha sin älsklingshäst Rabalder.

Sammanfattning: Frossan är en tjej som älskar att rida. Det kommer en ny tjej till klassen som heter Ingeborg. Klassen har en vikarie som heter Jessica. Hennes vanliga fröken, Marianne är sjukskriven och de vet inte när hon kommer tillbaka. Frossan och Bojan sitter tillsammans i klassrummet. Jessica kallar det för " hörnan för konstiga namn" och det tycker Frossan och Bojan är taskigt. De älskar hästar båda två. Bojan har en egen häst som heter Golden Angel. Frossan vågar inte riktigt berätta för Bojan att hon inte kan rida för hon tror att Bojan då inte vill vara Frossans blodbästis längre  Förut bodde Bojan i Jönköping och hon hade en blodbästis som heter Clara och hon var  jätteduktig på att rida så Frossan berättar inte för Bojan att hon inte kunde rida.

Betyg: 5/5 SUPER BRA BOK! LÄS DEN!

Av: Line Ringdahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar